Rákos Péter

Rákos Péter vagyok, író, asztrológus, rendszerterapeuta.

Az ELTE bölcsészkarára jártam, gyermekpedagógusként és gyermekíróként kezdtem a pályafutásomat. Meseelemekkel ötvözött nyelvtanfolyamokat és kalandtáborokat vezettem, ezekből született a Tealandi utazás című könyvsorozat és a Gyűrűk ura kalandjáték-tábor, amelynek mára már tucatnyi utódtábora működik szerte az országban. Rajzoltam képeskönyvet (Ismeri ön a kakadut?), írtam tévésorozatot (Kéménymesék), IBBY-díjas gyermekregényt (Mumus a padláson) és gyermek-musicalt (Mumus). 1992-ben kezdtem asztrológiát tanulni, 1996-ban jelent meg első asztrológiakönyvem, az Égi jelek, s azóta nyolc asztrológiai témájú könyvem látott napvilágot. A jóslást elvető, pszichológiai szemléletű Humanisztikus Asztrológia Iskolát 1999 óta vezetem. A rendszerállítással 2000-ben ismerkedtem meg Dr. Angster Mária csoportjain; a módszert tőle és Dr. Wolf Büntigtől tanultam.

Strukturális képzés a Hellinger Intézetben2004 óta vezetek család- és rendszerállító munkán alapuló rendszerdráma csoportokat, tanítottam strukturális és transzperszonális rendszerállítást a Hellinger Intézetben, s 2012-ben indítottam rendszerdráma-vezető képzést a Humanisztikus Iskola keretein belül. Ennek során – az ismeretek rendszerezett továbbadásának szándékából – merült fel először annak igénye, hogy leírásra kerüljön a családállítás összes válfajára érvényes, egységes rendszerelmélet.

Tíz év rendszerállító munka után, s több mint kétezer részletesen dokumentált családállítást követően öltött formát a Láthatatlan dimenziók című könyv, mely részletesen felvázolja a rendszerállítás szintjeit az archaikus dimenzióktól a hétköznapi tapasztalatokig, ismerteti a családi rendszert meghatározó alapdinamikákat, a csoportban végzett munka tárgyi és elvi kereteit, s részletesen bemutatja a családállítás leggyakoribb típusait azok részletes felépítésével, térbeli mozgásaival, párbeszédeivel, elágazásaival és zsákutcáival. A könyvet az egyes fejezeteket illusztráló, dramatizált formában leírt állítások zárják. A Láthatatlan dimenziók a család- és rendszerállítás átlátható, érthető és alkalmazható elméleti keretét nyújtja, így hasznos kézikönyvként szolgál majd minden, e módszer iránt érdeklődő laikusnak és szakembernek egyaránt.


lathatatlan-dimenziok“Negyedszázados története során a családállításnak számtalan megközelítése, változata alakult ki világszerte. Bert Hellinger, a módszer megalkotója nem fektette le eljárásának gyakorlati alapjait, s az idők során maga is folyamatosan továbbfejlesztette és alakította azt. Ezért nehezen megmondható, hogy egy csoportban végzett családmodellezés attól családállítás-e, mert annak nevezik, vagy létezik egy átfogó rendszerelmélet, amelynek törvényszerűségei felismerhetők a hellingeri mintát követő csoportmunkák hátterében.

A Láthatatlan dimenziók e rejtett, egységes struktúrának ered a nyomába. Olyan gondolati térbe kalauzol, amelyben értelmezhetővé s összefüggéseiben áttekinthetővé válik mindaz az elméleti és gyakorlati tapasztalat, amely a rendszerállítások során eddig összegyűlt.”

 


bookline-50   libri-50  


vissza-a-kezdolapra